168690

ŠTO RIBA ZNA? UNUTARNJI ŽIVOT NAŠIH PODVODNIH ROĐAKA

19,91
17,92
Lowest price in last 30 days: 19,91 
available
ISBN ISBN: 978-953-222-914-1
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2022

About the book ŠTO RIBA ZNA? UNUTARNJI ŽIVOT NAŠIH PODVODNIH ROĐAKA

Je li točno da pamćenje zlatnoj ribici traje tri sekunde? Razmišljaju li ribe? Prepoznaju li ljude? Biolog koji razbija mitove i stručnjak za ponašanje životinja Jonathan Balcombe vodi nas morima, rijekama i jezerima i odgovara na ta i mnoga druga pitanja. Nimalo nalik na tupe strojeve, ribe su osjećajne, svjesne, društvene, pa čak i politične – drugim riječima, prilično su nam slične.

Tko je mogao znati da se ribe koriste alatima, da cijene glazbu, padaju na iste optičke iluzije kao i mi, zajednički love, a i seks im je vrlo „uljudan“? Etolog Jonathan Balcombe napisao je vrhunsku znanstveno-popularnu knjigu koja nas vodi na fascinantno i dirljivo putovanje u živote riba, prikazujući ih kao živahne pojedince s osobnošću, umom i uzajamnim vezama.
- dr. sc. Jakov Dulčić

Iako je popularno napisano, djelo u svakoj rečenici ostaje dosljedno objavljenim znanstvenim rezultatima. Interpretacija rezultata je na vrlo visokoj stručnoj razini i pridonosi lakšem usvajanju od strane onih kojima biologija riba nije uska specijalnost, a s druge strane unosi lepršavost, jednostavnost i razumljivost.
- dr. sc. Sanja Matić-Skoko

Balcombe živo pokazuje da ribe imaju osjećaje i da zaslužuju obazrivost i skrb, kao i svako drugo svjesno biće.
- dalaj lama Tenzin Gyatso

Jonathan Balcombe je biolog i stručnjak za ponašanje životinja. Voditelj je istraživanja svjesnosti životinja pri Humane Society Institute for Science and Policy. Ovo mu je treća popularna knjiga o prirodi, nakon Pleasurable Kingdom: Animals and the Nature of Feeling Good i Second Nature: The Inner Lives of Animals.

Translator/s
Meri Tadinac
Publisher/s
ISBN
978-953-222-914-1
Binding
soft
Year of issue
2022
Number of pages
247
Format
23 x 15 cm

Same author products

-20%ŠTO RIBA ZNAAntikvarijat
14,86 18,58 
Lowest price in last 30 days:18,58