168690

ŠTO RIBA ZNA? UNUTARNJI ŽIVOT NAŠIH PODVODNIH ROĐAKA

19,91
15,93
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 19,91 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-222-914-1
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2022

O knjizi ŠTO RIBA ZNA? UNUTARNJI ŽIVOT NAŠIH PODVODNIH ROĐAKA

Je li točno da pamćenje zlatnoj ribici traje tri sekunde? Razmišljaju li ribe? Prepoznaju li ljude? Biolog koji razbija mitove i stručnjak za ponašanje životinja Jonathan Balcombe vodi nas morima, rijekama i jezerima i odgovara na ta i mnoga druga pitanja. Nimalo nalik na tupe strojeve, ribe su osjećajne, svjesne, društvene, pa čak i politične – drugim riječima, prilično su nam slične.

Tko je mogao znati da se ribe koriste alatima, da cijene glazbu, padaju na iste optičke iluzije kao i mi, zajednički love, a i seks im je vrlo „uljudan“? Etolog Jonathan Balcombe napisao je vrhunsku znanstveno-popularnu knjigu koja nas vodi na fascinantno i dirljivo putovanje u živote riba, prikazujući ih kao živahne pojedince s osobnošću, umom i uzajamnim vezama.
- dr. sc. Jakov Dulčić

Iako je popularno napisano, djelo u svakoj rečenici ostaje dosljedno objavljenim znanstvenim rezultatima. Interpretacija rezultata je na vrlo visokoj stručnoj razini i pridonosi lakšem usvajanju od strane onih kojima biologija riba nije uska specijalnost, a s druge strane unosi lepršavost, jednostavnost i razumljivost.
- dr. sc. Sanja Matić-Skoko

Balcombe živo pokazuje da ribe imaju osjećaje i da zaslužuju obazrivost i skrb, kao i svako drugo svjesno biće.
- dalaj lama Tenzin Gyatso

Jonathan Balcombe je biolog i stručnjak za ponašanje životinja. Voditelj je istraživanja svjesnosti životinja pri Humane Society Institute for Science and Policy. Ovo mu je treća popularna knjiga o prirodi, nakon Pleasurable Kingdom: Animals and the Nature of Feeling Good i Second Nature: The Inner Lives of Animals.

Preveo(la)
Meri Tadinac
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-222-914-1
Uvez
meki
Godina izdanja
2022
Broj stranica
247
Format
23 x 15 cm

Od istog autora

-20%ŠTO RIBA ZNAAntikvarijat
14,86 18,58 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:18,58