Biblioteka za početnike

Biblioteka za početnike osvojila je u prosincu 2004. nagradu KIKLOP kao biblioteka godine. Više o nagradi: 10. sa(n)jam knjige u Istri Već objavom prvog engleskog prijevoda Riusove knjižice Marx para Principiantes (1976), Početnici postaju svjetski hit. Pokazalo se da postoji velik broj čitatelja koji vape za informacijama o velikim temama koje se mogu pribaviti, u tadašnje vrijeme, posve novim revolucionarnim sredstvom – knjigom u stripu. I tako su nastali Početnici – izvrstan niz knjiga u stripu koje na jedinstven, inventivan i svakome razumljiv način obrađuju i objašnjavaju složene prirodne i društvene pojave, djela znamenitih mislilaca, osnove posebnih znanosti, svjetskih religija i druge važne teme iz društva, umjetnosti, povijesti i znanosti. Autori tekstova vrsni su stručnjaci a knjige su ilustrirali kultni strip-majstori. Sve ključne ličnosti i teme koje su utjecale na svijet u kojem živimo, riječju i slikom promišljeno uvode čitatelja u temu – i tko sve prouči, više uistinu neće biti početnik.
Ako ste mislili kako filozofija nije za vas – nakon što proučite nekoliko strip-tabli u Početnicima, možda je i nećete zavoljeti ali ćete je razumjeti. Ako su vam termini teorije kaosa i kvantne fizike nepojmljivi kao i veličina svemira, s Početnicima možda baš nećete postati teorijskim fizičarom, ali ćete proniknuti u tajnu mikro i makro kozmosa. Ako nikada niste imali vremena pročitati Kafku ili Joycea ili su vam se činili odveć nerazumljivima, s Početnicima ćete postati stručnjaci za njihovo djelo i život, pa ako ih i ne zavolite.

No, posve sigurno zavoljet ćete sve teme Početnika jer su tako sjajno, jednostavno i svakom razumljivo napisane. Dakako, nekome su Početnici priručnici, nekima uvod u temu, a nekima mogu poslužiti i kao udžbenici. Recimo da će srednjoškolci iz njih prepisivati šalabahtere, studenti na brzinu nadoknađivati propušteno gradivo, roditelji krpati rupe u općoj kulturi, znatiželjni čeznuti za još, stariji pomlađivati duh duhovitošću teksta i ilustracija. Osim toga, u gotovo svakoj vas knjizi autori upućuju na temeljitu literaturu o temi, za one koji žele dalje proučavati to područje.

S Početnicima više ni u jednoj temi nećete biti početnik! Kršćanstvo, budizam i islam; filozofija, psihologija, fizika i biologija; Platon, Aristotel, Kant i Hegel; Joyce, Chomsky, Lacan, Hawking, Foucault; svemir, vrijeme, feminizam i postmodernizam… samo su neki od čak pedeset dosad objavljenih Početnika.

Urednica biblioteke: Jadranka Pintarić