167291

FISKALNI ODBORI U EUROPSKOJ UNIJI - Transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim financijama

26,52
21,22
Lowest price in last 30 days: 21,22 
available
ISBN ISBN: 978-953-222-908-0
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2021

About the book FISKALNI ODBORI U EUROPSKOJ UNIJI - Transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim financijama

Brojne države počele su prethodnih godina više koristiti fiskalne odbore u praćenju i ocjenjivanju vlada u poštivanju fiskalnih pravila. Djelotvornija komunikacija s javnošću o poštivanju pravila, analiza i izvješća odbora stoga može biti ključna za pravodobno upozoravanje na izlazak fiskalne politike iz zadanih, odnosno planiranih okvira. Važno je i stvaranje svijesti u javnosti o nužnosti fiskalne transparentnosti i odgovornosti vlada, te praćenja preporuka i upozorenja odbora. Naime, donošenje odluka o fiskalnoj politici je komplicirano i nedovoljno razumljivo široj javnosti, te se suprotno jednostavnim modelima demokracije čini da djeluju sile koje guraju državnu potrošnju izvan razina koje bi preferirao medijanski birač, ali i da kritičari sadašnjeg proračunskog procesa nisu pronašli zadovoljavajuću alternativu.

Knjiga donosi novinu znanstvenom pristupu fiskalnim pravilima i fiskalnim odborima promatrajući ih i analizirajući kao snažna sredstva komunikacije s ciljem povećanja fiskalne transparentnosti i odgovornosti (političara) u proračunskom procesu. To je koristan doprinos razumijevanju tako važne suvremene teme.
dr. sc. Luka Brkić

S obzirom na značaj i aktualnost teme, pogotovo u doba kad sasvim sigurno – uzrokovana pandemijom korona virusa – dolazi nova financijska kriza u kojoj će itekako biti potrebno što efikasnije funkcioniranje i fiskalnih pravila i fiskalnih odbora, knjiga može biti vrlo korisna kreatorima i provoditeljima javnih politika, odnosno predstavnicima i izvršne i predstavničke vlasti (na svim razinama), znanstvenicima i stručnjacima, medijima, ali i zainteresiranim građanima, prije svega aktivistima u udrugama civilnog društva i sl.
dr. sc. Katarina Ott

Author/s
Publisher/s
ISBN
978-953-222-908-0
Binding
soft
Year of issue
2021
Number of pages
302
Format
23 x 15 cm

Same author products

-20%FISKALNI ODBORI U EUROPSKOJ UNIJIAntikvarijat
20,26 25,32 
Lowest price in last 30 days:20,26