172536

ZNANOST I UMJETNOST DOŽIVLJAJA HRANE

35,00
31,50
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 35,00 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-381-011-9
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2023

O knjizi ZNANOST I UMJETNOST DOŽIVLJAJA HRANE

Knjiga Znanost i umjetnost doživljaja hrane je znanstveno-popularno djelo, a cilj joj je objasniti načela stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Temelji se na tehnikama ekonomije doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i turizmu te postizanja psihološkog zadovoljstva konzumenata kroz primjenjiva znanja. Kroz pet glavnih poglavlja objašnjava osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za daljnju razradu teme; opisuje svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom; pruža konkretne naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz višeosjetilne podražaje; objašnjava snažnu povezanost hrane i identiteta kroz brendiranje, gastrodiplomaciju i turizam; te promatra temu hrane u raznim umjetnostima odnosno hranu kao umjetničko djelo. Načela stvaranja doživljaja primijenjena su i u osjetilnoj dizajnerskoj opremi djela.

Inovativno i autentično djelo interdisciplinarnog karaktera... na jedinstven način povezuje različite znanstvene discipline s umijećem pripremanja i razumijevanja hrane te ulazi dublje u osjetilni, estetički, fenomenološki i kulturološki aspekt hrane na civilizacijskoj razini.
- Feđa Vukić, Sveučilište u Zagrebu

Knjiga govori o povezanosti okusa i percepcije te okusa i emocija. Opisuje svaki pojedini okus iz drugačijeg aspekta dajući pri tom naglasak na njihove jedinstvene karakteristike i interakciju s drugim osjetima. Čitatelj dobiva nove spoznaje o percepciji okusa i mirisa kao i doživljaju hrane te psihološkim i socijalnim procesima.
- Ana Havelka Meštrović, Rochester Institute of Technology, Zagreb

Cjelovito, multidisciplinarno istraživanje teme koja se do sada uglavnom obrađivala u okviru znanosti ili umjetnosti, u pravilu unutar jedne znanstvene discipline ili jednog umjetničkog žanra. Upravo ta sjecišta znanosti i umjetnosti daju istraživanju još veću znanstvenu težinu i publicističku vrijednost.
- Aleš Gačnik, Univerza na Primorskem, Portorož

Daniela Angelina Jelinčić znanstvena je savjetnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) te autorica niza znanstvenih članaka i knjiga izdanih u Hrvatskoj (Abeceda kulturnog turizma; Kultura u izlogu; Kultura, turizam, interkulturalizam) i inozemstvu (Creating and Managing Experiences in Cultural Tourism; Economic Sustainability of Culture and Cultural Tourism; Innovations in Culture and Development: The Culturinno Effect in Public Policy). Suautorica je izdanja Priručnik za održivost kulturne baštine (Jesenski i Turk).

Nakladnik/ci
ISBN
978-953-381-011-9
Uvez
meki
Godina izdanja
2023
Broj stranica
228
Format
24 x 15 cm

Od istog autora

-10%PRIRUČNIK ZA ODRŽIVOST KULTURNE BAŠTINE
17,10 19,00 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:19,00 
-20%PRIRUČNIK ZA ODRŽIVOST KULTURNE BAŠTINEAntikvarijat
13,80 17,25 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:17,25 
-20%ZNANOST I UMJETNOST DOŽIVLJAJA HRANEAntikvarijat
28,00 35,00 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:35,00