166999

ZAŠTO JE NACIONALIZAM TAKO MOĆAN? - Sociološka analiza

29,20
20,44
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 29,20 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-222-911-0
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2021

O knjizi ZAŠTO JE NACIONALIZAM TAKO MOĆAN? - Sociološka analiza

Globalizacija nije neprijatelj nacionalizma - naprotiv, ova knjiga pokazuje kako su se te dvije sile zajedno razvijale kroz povijest. Malešević osporava i dominantna stajališta koja nacionalizam opisuju kao društvenu snagu u opadanju. Objašnjava zašto nedavne eskalacije populističkog nacionalizma diljem svijeta nisu društvena anomalija nego povijesna norma. Imajući u vidu sve jače organizacijske sposobnosti, sve dublju ideološku penetraciju i sve šire mreže mikrosolidarnosti, Malešević pokazuje kako se i zašto nacionalizam tako duboko ugradio u svakodnevni život. Autor istražuje društvenu dinamiku nacionalizama u Irskoj i na Balkanu, a njegovi nalazi pokazuju da je nacionalizam ojačao i da se nametnuo kao dominantna operativna ideologija modernoga doba.

Nacionalizam je ugrađen u strukturu moderne teritorijalne države, koja se temelji na suverenosti njezina naroda. Malešević tvrdi da će nacionalizam postojati dok god države imaju granice i dok god pretendiraju na narodni legitimitet. Nacionalizam se tako sljubljuje sa svim ideologijama, bilo lijevim bilo desnim. Malešević nudi dosad najsofisticiraniju analizu bremenitog pitanja nacionalizma.
[Randall Collins, Sveučilište Pennsylvania]

Malešević je među rijetkim autorima koji su uspješno povezali makrohistorijska i makrosociološka objašnjenja s mikrosociološkim, u jedan integrirani objašnjavajući model koji se može primijeniti u različitim vremenskim i prostornim okvirima. Taj model se jednako uspješno primjenjuje na "male" i "velike" nacije u različitim povijesnim fazama. Usto, Malešević na odabranim primjerima, uključujući i hrvatski, vrlo uvjerljivo prikazuje vezu proširenja i produbljenja organizacijskih kapaciteta nacija-država i proširenja i produbljenja nacionalnih identiteta u posljednjih tridesetak godina. 
[Saša Božić, Sveučilište u Zadru]

Izvrsno napisana, s izvornim i zanimljivim tezama poduprtima relevantnim teorijskim argumentima i relevantnim i ilustrativnim studijama slučajeva, ova je knjiga znanstveni užitak i neophodan doprinos akademskim i javnim raspravama o temi nacionalizma u Hrvatskoj i šire u Europi.
[Ana Matan, Sveučilište u Zagrebu]

Siniša Malešević je profesor sociologije na dublinskom University Collegeu, član Irske Kraljevske akademije i jedan od najistaknutijih teoretičara nacije u svijetu. U nas su mu objavljene knjige Države-nacije i nacionalizmi (2017), Sociologija rata i nasilja (2011), te Ideologija, legitimnost i nova država - Jugoslavija, Srbija i Hrvatska (2004).

Nakladnik/ci
ISBN
978-953-222-911-0
Uvez
meki
Godina izdanja
2021
Broj stranica
374
Format
26 x 15 cm

Od istog autora

-10%DRŽAVE-NACIJE I NACIONALIZMI
15,41 17,12 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:17,12 
-10%SOCIOLOGIJA RATA I NASILJA
28,80 32,00 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:32,00