175320

ODLAZAK U NOĆ

19,00
17,10
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 19,00 
dostupno
ISBN ISBN: 9789533810317
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2023

O knjizi ODLAZAK U NOĆ

Svjedočenje Zvonimira Zakošeka o ratnim zbivanjima u Topuskom, Pakračkoj Poljani, Bosni i Oluji možda je najpotpunije napisana studija slučaja u literaturi o PTSP-u. S njim ćemo početi razumijevati dva još uvijek nedovoljno rasvijetljena aspekta ratnih trauma među vojnim sudionicima rata: psihološki lom osobe s zapovjednom pozicijom u ratnim operacijama i problem krivnje zbog počinjenih djela, odnosno žrtava.
Iako je riječ o memoarima, ovo djelo nudi brojne spoznaje o psihološkim i sociološkim aspektima Domovinskog rata, a napose o veteranskoj populaciji koja se nosi s posljedicama rata u vidu posttraumatskog stresnog poremećaja. Nadalje, doprinos ovog djela očituje se i u tome što je sugovornik (suautor) u ratu obnašao visoku časničku dužnost, a takve su ispovijesti raritetne u literaturi o PTSP-u, posebno o jednom od najproblematičnijih aspekata PTSP-a a koji se odnosi na suočavanje s krivnjom.
– Danijela Lucić

Ovo je snažan, iskren i vrlo realističan opis ratnog iskustva. Iako je o Domovinskom ratu u Hrvatskoj (1991–95.) objavljeno mnogo knjiga, ovo su prvi ratni memoari koji nude iskren i suptilan pogled na to što znači biti borac u krvavom sukobu. Ovo je izvrsna knjiga koja uspješno dekonstruira sve dominantne mitove o Domovinskom ratu. Zvonimir Zakošek uvjerljivo pokazuje da je rat pakao i da mnogim bivšim borcima ratna pobjeda ne pruža utjehu. Umjesto toga ratno iskustvo vas oblikuje do kraja života i zauvijek utječe na vaše odnose s drugim ljudima. Ova knjiga nije samo o PTSP-u, ona je puno više od toga.
– Siniša Malešević

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
9789533810317
Uvez
meki
Godina izdanja
2023
Broj stranica
215
Format
20 x 15 cm

Od istog autora