129238

KINEMATIČKI NAČIN PROIZVODNJE - Ekonomija pažnje i društvo spektakla

19,78
9,89
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 19,78 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-222-739-0
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2016

O knjizi KINEMATIČKI NAČIN PROIZVODNJE - Ekonomija pažnje i društvo spektakla

Kinematografija je paradigmatski primjer toga kako kapital konstruira čin gledanja kao produktivni rad. Jonathan Beller izvodi taj zaključak istražujući filmske inovacije protekloga stoljeća, od revolucionarne sovjetske kinematografije i biheviorizma preko psihoanalize do suvremenog hollywoodskog filma te donosi analizu industrijalizacije percepcije s kojom živimo sve do danas.

Na temelju odabranog niza filmova snimljenih nakon 1920-ih godina, Beller tvrdi da kapital – kroz kinematografiju – prvo uspostavlja a potom pretpostavlja čin gledanja kao djelatnost koja stvara vrijednost. Kinematografija kao prva kristalizacija novog medijskog poretka i sama je, tvrdi Beller, apstrakcija procesa proizvodnje na tekućoj vrpci: dok su tvornički radnici izvodili predviđeni niz fizičkih postupaka nad pokretnim objektima kako bi proizveli neku robu, gledatelji u kinu izvode predviđeni niz vizualnih postupaka nad pokretnim montažnim objektima kako bi proizveli sliku.

Beller svoj argument razvija tako što ističe različite filmske i tekstualne inovacija prošloga stoljeća: uz ostale, to su pojmovlje i postupci revolucionarne sovjetske kinematografije, biheviorizma, taylorizma, psihoanalize i suvremenog hollywoodskog filma. Zatim analizira ono za što će ustvrditi da čini globalnu industrijalizaciju percepcije koja danas djeluje kao osnova ne samo specifičnih društvenih funkcija novih medija, nego i nasilnog i hijerarhijskog globalnog društva.

Kreativno prožimajući marksizam, psihoanalizu i teoriju filma, Jonathan Beller na divan, koristan i originalan način poima novonastale nematerijalne aspekte kapitalističke proizvodnje i kontrole.
– Michael Hardt, Sveučilište Duke, koautor teorijskih bestselera Imperij i Mnoštvo

Jonathan Beller je profesor engleskog jezika i humanističkih znanosti na Institutu Pratt u Sjedinjenim Državama.

Autor/i
Preveo(la)
Snježan Hasnaš
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-222-739-0
Uvez
meki
Godina izdanja
2016
Broj stranica
294
Format
24 x 15 cm

Od istog autora