163909

FANTOMSKA BOL

11,81
7,09
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,63 
dostupno
ISBN ISBN: 9789532229189
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2020

O knjizi FANTOMSKA BOL

Zbirka „Fantomska bol“ Marine Gudelj donosi 16 kraćih priča koje naslov dosta dobro uokviruje. Autorica je stvorila autentičan, dijalektom prošaran svijet lociran na potezu seoskog dalmatinskog zaleđa, mediteranskog grada i pokojeg otoka. Njezini likovi, velikom većinom ženski, različitih generacija, često obiteljski povezani, s tim što su obitelji uglavnom krnje za muškarce, srednjeg i nižeg socijalnog sloja, vrzmaju se po svakodnevici.

„Otkako sam sama, stvarnost mi je postala opipljivija“, reći će jedna junakinja i time uvesti frekventni pojam opipljivosti. Polaznica će na grupnoj terapiji napisati tekst naslova „Neopipljivo“, a misteriozan glas će u jednom trenu reći junakinji „U tome je valjda cijela stvar. To da je sam život kao nešto izvan našeg dosega shvaćanja. Skoro neopipljiv.“ Taj dio života koji uporno nedostaje pa fantomski boli, kao neopipljiv ud, to otuđenje od samoga sebe, amputiranost od punine života je središnja tema ove zbirke u kojoj ne manjka empatije i solidarnosti, ali u kojoj se poremećaji zapravo ne rješavaju, tako da ove priče ostaju intenzivne i prisutne. Opipljive.
- Kruno Lokotar

 

Marina Gudelj: Kao ljudi, naučeni smo da kopiramo, to je ujedno i prvi način na koji učimo. – Književni časopis (booke.hr)

Slobodna Dalmacija - Lica čijoj se perspektivi približavam nisu slavljeni pojedinci nego oni koji se drže po strani, kaže nagrađivana splitska spisateljica Marina Gudelj

 

Marina Gudelj (Split, 1988.) završila je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru i otada malo radi, malo ne radi kao profesorica hrvatskog jezika u školi. Prvu književni rad, kratka priča "Semafor, šahta, apoteka, birtija" objavljena je u Zarezu 2015. godine. Iste je godine osvojila prvu književnu nagradu na portalu KSET-a za priču "Kamo idu irske mačke". 2017. godine osvaja prvo mjesto na natječaju Kritične mase za priču "Lee". S istom pričom iduće godine sudjeluje na LitLink festivalu u Zagrebu. 2018. godine osvaja treće mjesto s pričom "Dulcinea na konjaku" na 17.-om izdanju Festivala europske kratke priče. Rukopis zbirke "Fantomska bol" (Jesenki i Turk, 2020.) nagrađen je "Prozakom" za najbolji rukopis autora/ica do 35 godina starosti za 2018. godinu. 

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
9789532229189
Uvez
meki
Godina izdanja
2020
Broj stranica
120
Format
20 x 15 cm