164729

SMRTONOSNI ŽIVOT LOGISTIKE - KARTOGRAFIJA NASILJA U GLOBALNOJ TRGOVINI

26,52
23,87
Lowest price in last 30 days: 23,87 
available
ISBN ISBN: 978-953-222-931-8
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2021

About the book SMRTONOSNI ŽIVOT LOGISTIKE - KARTOGRAFIJA NASILJA U GLOBALNOJ TRGOVINI

U svijetu u kojemu globalna trgovina itekako može biti narušena, u kojemu skladišta i zračne luke, brodarske koridore i luke treba čuvati od terorista i pirata, u kojemu prirodna katastrofa može omesti protok dobara, i naše robe imaju politički život. Kad je riječ o logistici, pokazuje Deborah Cowen, ulozi su veliki, i to ne treba čuditi znajući da logistika izvire iz vojništva.

Na sjecištu ratnog i poslovnog odlučivanja, Cowen prati kako su se spoznaje i umijeća logistike razvijale u proteklih šezdeset godina. U žarištu pažnje autorice su nacionalne granice, zone piratstva, blokade, te gradovi. Cowen istražuje ključnu ulogu starog vojnog umijeća logistike u stvaranju globalnog ekonomskog poretka – ne samo globalizacije proizvodnje nego i izuma dobavljačkog lanca i reorganizacije nacionalnih gospodarstava u transnacionalne sustave. Cowen tako analizira fenomen osiguravanja dobavljačkih lanaca – i kad se pritom prkosi ukorijenjenim pojmovima državne suverenosti i čuvanja državnih granica.

Iako je predmet korporativnih i državnih logističkih djelatnosti dobavljanje roba, Smrtonosni život logistike pokazuje da je riječ o duboko političkim aktivnostima i – imajući u vidu kontekst duge povijesti logistike – aktivnostima koje mnogo duguju vojništvu.
Lucidna, iznimno inovativna i izvanredno potrebna knjiga. Otkrivajući povijesti, genealogije i geografije našeg “logističkog svijeta”, Smrtonosni život logistike otvara ključna pitanja suvremene politike koja često bivaju, kako kaže autorica “očigledna a nevidljiva” upravo zbog svoje sveprisutnosti i normalnosti. S dojmljivom snagom knjiga spaja duboke genealoške uvide, sociološku i političku teoriju, kao i ključne suvremene studije slučajeva. Riječ je o golemu postignuću.
—Mimi Sheller, Sveučilište Drexel

Deborah Cowen je docentica geografije na Sveučilištu u Torontu. Uz brojne znanstvene članke, objavila je i knjigu Military Workfare: The Soldier and Social Citizenship in Canada (2008).

Author/s
Translator/s
Karmela Cindrić
Publisher/s
ISBN
978-953-222-931-8
Binding
soft
Year of issue
2021
Number of pages
309
Format
24 x 15 cm

Same author products

-20%SMRTONOSNI ŽIVOT LOGISTIKEAntikvarijat
20,26 25,32 
Lowest price in last 30 days:20,26